Egenskaper på en bra dammsugare

Det finns flera saker att tänka på när man ska hitta den perfekta dammsugaren som både underlättar städningen och håller ditt hem rent och fint. Och alla modeller är inte bra på allt, vissa är inte ens bra på något. På dammsugarebästitest.se finns en lista med dammsugare bäst i test så du kan välja en som passar dig. I denna artikeln har vi listat de egenskaper som en bra dammsugare har.

Stark sugförmåga

Sugförmågan är det viktigaste i en dammsugare sett till hur bra den kommer att klara av alla utmaningar som finns i ett normalt Svenskt hem, speciellt mattor och tyngre skräp så som kattsand eller djurhår kräver en dammsugare som är kraftfull. Många luras av att en dammsugare har högt antal watt och så antar man att den är kraftfull. Det är bara halva sanningen. Ett högt watt-antal betyder att dammsugaren har en kraftfull motor, men om inte dammsugarens luftflöde optimerats av tillverkaren så kan en dammsugare med 800 watt suga sämre än en med 400 watt. Dessutom betyder högre watt att den kommer att göra av med mer ström. Man ser ofta billiga dammsugare som har högt antal watt men ändå en medioker sugförmåga.

Låg ljudnivå

Denna punkten hänger ihop med punkten över till en viss del. Låg ljudnivå är viktigare än många tror och tänker på. Speciellt om man har personer i hemmet som är ljudkänsliga, husdjur som lätt blir rädda eller kanske du själv som har ett jobb med buller som exempelvis industriarbete. Starkare motorer låter mer och dessutom så en dammsugare med icke optimerat luftflöde susar mer. För att ha en dammsugare som är både tyst och kraftfull så behöver man gå upp på de lite finare modellerna. Electrolux har ett gäng som är väldigt bra på båda punkterna.

Mycket tillbehör

Tillbehör kanske inte låter så viktigt, men det är en punkt som vi tycker är extremt viktigt. Man städar inte bara golv hemma utan även möbler, hyllor, mattor och kanske till och med väggar och tak med dammsugaren. Tillbehör som medföljer är gjorda för att underlätta städning på olika ytor och ge dig ett bra resultat oavsett vart i ditt hem som du städar. Speciellt vid dammsugning av mattor och mjuka möbler får man extra mycket hjälp av olika munstycken.

Att dammsugaren rullar lätt

Tyvärr är inte hem helt tomma när vi städar dem utan det står bord, stolar, möbler och kanske ligger det kläder på golvet och alla dessa saker ska man manövrera runt när man dammsuger utan att trassla in sig eller köra fast. Därför är det viktigt att dammsugaren rullar väldigt lätt på hjulen, men även att den svänger smidigt runt hörn och kanter. Dessutom så underlättar det väldigt mycket om man har ett stort hem med stora ytor man ska städa.

Lång sladd

Längden på sladden gör det smidigare att städa stora ytor då du inte behöver byta kontakt hela tiden. Det kanske till och med är så att du inte kommer åt i hela hemmet utan en tillräckligt lång sladd. En sladd på över 8 meter får anses helt okej, men de bästa modellerna har 12 meter vilket är vad vi tycker är bra.

Ett bra filtersystem

Det är inte bara för allergiker som ett bra filtersystem är bra att ha i din dammsugare. Alla mår bra av att ha en hälsosam luftkvalitet hemma. Det gör att du inte löper risken att utveckla allergier på grund av damm eller andra partiklar i luften.

Slutsats

Kraven för att en dammsugare ska anses vara bra är höga. Klicka på länken i toppen av inlägget för att komma till listan med bara bra dammsugare.